تبلیغات
Create your flash banner online in 5 step سایت تخصصی رشته میکروبیولوژی - عوارض افزایش اسید اوریک خون و نقرس را بشناسی
این سایت نمایندگی رسمی فروش لاینسس و دانلود انتی ویروس NETQINاست بر روی بنر کلیک کنید
عوارض افزایش اسید اوریک خون و نقرس را بشناسی

عوارض افزایش اسید اوریک خون و نقرس را بشناسیم:
اسید اوریک ماده ای است که از سوخت و ساز پروتئین ها در بدن حاصل می شود. افزایش این ماده دفعی در بدن می تواند بعلل مختلفی از جمله افزایش مصرف پروتئین های حیوانی، کاهش آنزیمهای مؤثر بر روی تجزیه این ماده باشد. افزایش بیش از حد اسید اوریک در بدن می تواند باعث تشکیل کریستالهای اسید اوریک در نقاط مختلف بدن شود از جمله در مفاصل، بافت کلیه ها و حتی در لگنچه کلیه ها که منجر به تشکیل سنگهای اسید اوریکی می شود ( دقیقاً شبیه به تشکیل بلورهای نبات در محلول فوق اشباع شکر در آب ). در نتیجه تورم و التهاب مفاصل و درد ناشی از آن می تواند باعث آسیب مفصل شود که ما به آن نقرس یا Gout می گوئیم ...

دکتر غلامرضا کفیلی
http://cbcesr.com/Tasvir/3.jpg   
نقرس بیماری شایعی است که معمولاً مردان با سنین متوسط و یا بالاتر و زنهای بعد از سنین یائسگی را مبتلا می کند ولی می تواند در سنین پائین تر نیز دیده شود. اولین علامت شایع آن التهاب و تورم حاد مفصل است که معمولاً یک مفصل را در ابتدا درگیر می کند و در حملات بعدی می تواند چندین مفصل را دچار قرمزی، تورم و التهاب سازد. مفاصل شست پا و مچ پا و زانو شایع ترین مفاصل درگیر هستند خصوصاً در سنین پیری مفاصل انگشتان شایع ترین مفاصل درگیر هستند. در زنان جوان علت شروع نقرس می تواند ارثی باشد.

اولین حمله نقرس معمولاً در شب اتفاق می افتد و بسیار بسیار دردناک و آزار دهنده است. مفصل درگیر شده معمولاً قرمز، متورم، گرم و دردناک است بطوریکه با اشاره کوچکی به آن درد بسیار تا حمله بعدی که ممکن است از چند هفته تا چند ماه دیگر شروع شود کاملاً از بین میرود.

چندین حالت ممکن است باعث بدتر شدن و یا شروع حمله حاد نقرس شوند که عبارتند :
رژیم غذائی پر پروتئین، ضربه به مفصل، عمل جراحی، مصرف زیاد الکل، درمان شدید کاهش اسید اوریک خون و بیماریهائی مثل سکته های قلبی و مغزی

معمولاً حملات متعدد نقرس باعث تغییر شکل مفصل می شوند که این تغییر بسیار شبیه به تغییرات مفصلی در بیماریهای روماتیسم مفصلی است ولی در واقع تغییر شکل مفصل به علت رسوب موادی است که اصطلاحاً به آن توفوس گفته می شود این مواد حالتی شبیه به پنیر نرم دارند که در مجاورت مفصل تجمع می یابد و باعث تغییر شکل مفصل می شود.

در افراد شامل این مقاله توفوس های متعددی را در مفاصل زانو، آرنج، انگشتان و حتی در پاشنه پا مشاهده می کنید.


تشخیص قطعی نقرس با کشیدن مایع مفصل درگیر توسط سوزن است که بایستی مایع را در زیر میکروسکوپ پلاویزه دید و در صورت وجود کریستالهای سوزنی شکل اسید اوریک، تشخیص قطعی می شود.
جالب است بدانید که معمولاً بهنگام حمله نقرس به مفصل میزان اسید اوریک خون پائین و یا در حد نرمال است و جالب تر اینکه اگر در این زمان از داروهای کاهنده اسید اوریک مثل آلوپورینول استفاده شود تورم و التهاب و درد مفصل شدیدتر هم می شود.

درمان حمله حاد نقرس استفاده از داروهائی است که التهاب را کاهش می دهند مثل ایندومتاسینو نظایر آن و کُلشی سین و کورتونها. اگر چه بدون مصرف دارو درد و تورم مفصل خودبخود پس از چند روز بهبود می یابد. بایستی توجه داشت که در زمان حمله نقرس نبایستی از داروهای نبایستی از داروهای کاهنده اسید اوریک مثل آلوپورینول استفاده کرد.




آیا شما هم جزو آن دسته از افراد هستید که دارای اسید اوریک بالایی هستند؟ پس توصیه می کنیم این مطلب را بخوانید.

مصرف مایعات فراوان باعث كاهش اسید اوریك خون می‌شود.

یك متخصص تغذیه گفت: نوشیدن حدود 7 لیوان در روز برای رقیق كردن ادرار و تسریع دفع و كاهش اسید اوریك ضروری است.
مرتضی صفوی افزود: نقرس بر اثر تولید بیش از حد یا دفع كم‌تر از حد اسید اوریك (یا هر دو) به وجود می‌آید.شایع‌ترین علامت بیماری نقرس در كنار افزایش سطح اسیداوریك خون، التهاب مفصلی دردناك است.
وی گفت: رژیم محدود از «پورین» به عنوان یك كمك فرعی برای درمان دارویی برای كاهش ترشح اسید اوریك است. این رژیم به عنوان یك عامل كمكی در بیماری نقرس و سایر ناهنجاری‌های مؤثر بر متابولیسم پورین تجویز می‌شود.
صفوی اضافه كرد: در این بیماری باید از مواد غذایی كه از متابولیسم آنها بیشترین میزان اسید اوریك تولید می‌شود،‌ پرهیز كرد. به طور كلی از گوشت قرمز به ویژه گوشت‌های جوان (بره كم سن و گوساله‌ كم سن) استفاده نشود. در حبوبات نیز از مصرف عدس خودداری، همچنین گوشت سفید (مرغ و ماهی) به مقدار كم استفاده شود.
این متخصص تغذیه افزود: رژیم منابع غذایی سرشار از پورین مانند جگر، اندام‌های غده‌ای، ماهی‌های كوچك مانند ساردین، گوشت، حبوبات مانند لوبیا، قارچ خوراكی، گل كلم و اسفناج است.
صفوی گفت: بیماران می‌توانند غذاهایی را كه عاری از پورین است به دلخواه مصرف كنند. برای افزایش دفع اسید اوریك لازم است كه بیماران رژیم غذایی سرشار از كربوهیدرات (مثل نان، برنج، ماكارونی و غلات) و كم‌چربی داشته باشند و خصوصاً در وعده‌های شام از خوردن غذاهای سنگین و زیاد پرهیز كنند.
وی اضافه كرد: كنترل و حفظ وزن مطلوب برای این بیماران از اهمیت خاصی برخوردار است. بنابراین باید سعی كنند با رعایت رژیم غذایی متعادل و انجام حركات ورزشی و خصوصاً پیاده‌روی وزن خود را در حد ایده‌آل حفظ كنند.
صفوی اضافه كرد: برای رقیق كردن ادرار و تسریع دفع اسید اوریك و پیشگیری از رسوب اورات در كلیه‌ها و تشكیل سنگ‌های كلیوی نوشیدن آب و مایعات به مقدار فراوان برای این بیماران توصیه می‌شود، به طوری كه روزانه نوشیدن حدود 7 لیوان در روز برای این بیماران ضروری و لازم عنوان شده است.




http://cbcesr.com/Tasvir/3.jpgازمایشکده